lördag 15 mars 2008

Människan föds

På 1800-talet trodde många uppfostrare att människan föds ond. Fostrans syfte och mål måste vara att lära barnet kontrollera sina onda drifter. Detta skulle ske med lögner, bedrägeri och våld om så behövdes.

Senare blev detta synsätt omodernt. Många vidhöll dock fortfarande att människan föds lat och bekväm, så hon måste fortfarande tränas in i rollen som god medborgare. Annars, var man rädd, skulle allt vi byggt upp falla sönder och vi skulle återvända in i det historiska mörker vi kommer från.

För att lära ett barn slå, fiffla och ljuga måste man slå, bedra och ljuga för det. Så länge och så ihärdigt att det förstår att det är så man överlever.

För att lära ett barn att man kan göra som man vill, så länge som man inte låter sin frihet gå ut över andras frihet, är ingen konst alls. Få sanningar har så lätt att fastna i barnahjärtat, en viskning räcker.

Människan föds god.

2 kommentarer:

Gösta Lindborg sa...

Jag tror att människan är som en ko, varken ond eller god.

sascha sa...

Kor har ju horn och klövar. Det är därför vi dödar dem? En del djur är riktiga svin. Den enklaste lösningen innebär tolerans, fred och kärlek. Börjar du förtrycka andra måste du hela tiden titta dig över axeln och det är jobbigt. Vi är lata - alltså predestinerat goda.